13 juli 2009

Terwijl de meeste standwerkers aan het einde van de middag hun kraam leegruimen, weet een man met spullen om kaarten te maken nog publiek te trekken. "Mijn vrouw is dol op sokken breien. Het was op een gegeven moment zelfs zo erg dat we een geit op het balkon hadden staan voor de wol." Luid gelach is zijn beloning.
Alles wat hij zegt, rijmt op elkaar en hij maakt de mensen aan het lachen."
"Die humor is een echt kenmerk", zegt Marian van Leeuwen. Ze doet samen met haar man mee aan het concours. "Vaak vragen mensen wanneer de grapjes beginnen. Daar staan we om bekend. Je moet geboren zijn voor dit vak. Dit valt niet te leren, het moet in je zitten of niet." In haar zit het in ieder geval niet, vindt ze zelf. "Het ligt mijn man wel, maar mij niet zo. Maar dat geeft niet, het is wel heel gezellig." Kas Post is voorzitter van de afdeling standwerkers bij de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. "De beste drie gaan door naar het Nationaal Kampioenschap in Brielle. Ze nemen de punten die ze vandaag krijgen mee. Ik denk dat ze allemaal een kans maken, het zijn stuk voor stuk goede standwerkers." Op het terras van lunchroom Spektakel maakt de jury bekend wie gewonnen hebben. "We hebben gelet op jullie welbespraaktheid, originaliteit en overtuigingskracht", vertelt Wim Jacobs, directeur van de V.V.V. Overtuigende winnaar is Hans Rigter met 112 punten.
VOORTHUIZEN – De voorronde voor het Nationaal Kampioenschap Standwerkers zit er bijna op. Standwerkers uit het hele land prezen hun waar aan bij voorbijgangers en werden daarbij beoordeeld door een jury. "Zenuwachtig of ik gewonnen heb? Nee hoor!" lacht Hans Goppel uit Lelystad terwijl hij zijn spullen inlaadt. "Ik ben onder meer vijf keer Europees kampioen geweest, dus ik ben niet meer nerveus. We zien wel wat het geworden is." Goede kanshebber is volgens hem Hans Rigter, de man met de breiende echtgenote. "Het was de hele dag druk bij hem.
Hans Rigter standwerker

‘Wanneer beginnen de grapjes?’

Nieuw archief Hans rigter
©ROKO@Profitech webdesign
Hans Rigter