- Standwerker
 - Verkoop ( op rijm )
 - Presentaties
 - Kaarten maken
 - Openingen

Welkom Contact Agenda Biografie laatste nieuws Gastenboek

Hans Rigter de cabaretier op de markt.

Hij heeft al vele prijzen, waaronder het Nederlands en Europees kampioenschap, op zijn naam geschreven.
Hans Rigter de spraakwaterval uit Zwartsluis. Met de voor hem zo karakteristieke doos op zijn hoofd, is hij al jaren op markten en concoursen met zijn Belgische spekken een bekende verschijning.

In een prachtige nieuwbouwwoning aan de rand van Zwartsluis komt Hans Rigter tot rust na een dagje markt en praat hij honderduit over zijn vak. Dat hij op de markt terecht is gekomen is eigelijk een toevalligheid. In eerste instantie wilde hij de kunstacademie volgen, maar bij het zien van al die oude leraren ging dat plan al snel de prullenbak in. Rigter werd etaleur voor het bekende Duitse eau de colognemerk 4711. Hij had er een prachttijd, maar verliet na drie jaar het bedrijf.

Sociale plek

Ruim 35 jaar geleden kwam de geboren Amsterdammer op de markt terecht en heeft hij zich het verkopen eigen gemaakt. ‘Als je goede artikelen hebt, maakt het niet uit wat je verkoopt maar hoe je het verkoopt. Ik heb met van alles en nog wat op de markt gestaan. Begonnen met gereedschappen en elektra en daarna overgestapt naar fietsen. Ging ik elke dag met een grote kar met zo’n vijfendertig fietsen op pad naar markten in de Flevopolder. Een mooie tijd, want de markt was toen in dat gebied de enige sociale plek voor de bevolking. De fietsen werden uiteindelijk ingeruild en Rigter ging over op andere artikelen. Zo verkocht hij wonderdoekjes, gezondheidskussens en kersenpittenzakken. Tegenwoordig brengt hij zijn Belgische spekken en hobbyartikelen aan de man.

Rijmen

Bijna twintig jaar geleden deed Rigter een bijzondere ontdekking. Hij bleek van de ene op de andere dag te kunnen verkopen op rijm. Heel bijzonder. Zonder erover na te denken rijmde ik tot op de dag van vandaag voor het vaderland weg. Dat rijmen is inmiddels, samen met een onnozel ogende doos op zijn hoofd, zijn grote handelsmerk geworden. ‘Mensen herkennen mij vaak direct. Tegenwoordig sta ik veel op markten op de Veluwe en als ik dan een keer op een markt in het Westen van het land sta, wordt ik dikwijls herkend door mensen die op de Veluwe op vakantie zijn geweest en mij daar op de markt hebben gezien.

Aanspreken

Volgens Rigter moet een goede standwerker zijn potentiele kopers kunnen vermaken.

Net als een cabaretier in het theater de aandacht vasthouden van het publiek. ‘Je moet mensen durven aanspreken en blijven boeien. Het leukste is om mensen die eigenlijk niets willen kopen toch over de streep te trekken. Als je ze aanspreekt en ze zeggen ‘heb ik al jaren’ of  ‘ken ik al’ dan bedoelen ze eigenlijk dat ze niets willen kopen. Het is dan een sport om ze juist wel wat te verkopen.

Verkooptalent

Dat de standwerker die ruim negen jaar geleden vanuit Zwolle neerstreek aan De Zegge in Zwartsluis, kan verkopen " ik kan alles verkopen" is ook de grote bedrijven niet onopgemerkt gebleven. Zo gaf hij ooit al eens verkooptraining bij Philips, staat hij voor Mascotte in een stand op de Huishoudbeurs en werd hij door de Luchtmacht en Deloitte en Touche ingehuurd. ‘Het belangrijkste van verkopen is dat je zelf in het product gelooft. Het maakt niet uit wat je verkoopt, maar hoe je het verkoopt. Als ik bijvoorbeeld niet straal op de markt, dan kan ik beter naar huis gaan. Dan verkoop ik niets.’ 

©2009 Rob Kooger webdesign